Ξενοδοχείο Nantin

Διαβάστε το blog μας

Άριστη επιλογή!

Διαβάστε το blog μας

Ένα τριήμερο στα Γιάννενα

Ένα τριήμερο στα Γιάννενα

Δεν θα άφηνα την ευκαιρία να κάνω μια εκδρομή την ημέρα που η σύζυγος μου έχει άδεια «κολλητά» με σαββατοκύριακο, ακόμα κι αν έπρεπε να αφήσω μερικές εκκρεμότητες κι εγώ. Δεν ήξερα που να κατευθυνθώ για να της κάνω και την ανάλογη έκπληξη.

Να πάω Πελοπόννησο σκεφτόμουν, αλλά την έχω τιμήσει δεκάδες φορές σαν κλασσικός Αθηναίος, έτσι σκέφτηκα να δω τη Β.Ελλάδα και τηλεφωνώ στον Ισραηλίτη φίλο μου στη Θεσσαλονίκη και τον ενημερώνω ότι θα τον δω... Μένω έκπληκτος όταν μου λέει ότι θα με δει, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη ή κάπου στο Βορρά, αλλά στα Γιάννενα….

Το ταξίδι ξεκινάει με μια πρόταση για βατραχοπόδαρα, αφού κάνεις το ταξίδι σου, πρέπει να «γεμίσεις» τις μπαταρίες και ο ιδανικός τρόπος είναι ένα εστιατόριο στα στενάκια γύρω από το κάστρο ή στη λίμνη Παμβώτιδα. Όταν ο καιρός είναι καλός λάμπει ο ήλιος στα καταγάλανα νερά… Ο φίλος μου είχε ξαναπάει και ουσιαστικά ήταν ο ξεναγός μας. Μου έλεγε για τον Αλή-Πασά, μου εξηγούσε το όραμά του για τα Γιάννενα και το αντάρτικο που έκανε στην Πύλη.

Η κυρα-Φροσύνη ήταν το πρόσωπο κλειδί αυτής της ιστορίας. Η εμμονή του με αυτή τη γυναίκα απεικόνιζε τον χαρακτήρα του, τον οποίο ακτινογραφείς στο Παλάτι του Αλή-Πασά, στο Ιτς Καλέ εν συνεχεία και σε όλη την αρχιτεκτονική εκείνης της περιόδου που ξεδιπλώνεται σε κτήρια όπως το Ασλάν Τζαμί. Εκεί τα εκθέματα ήταν και στα εβραϊκά, μου εξήγησε ότι τα Γιάννενα ήταν μια πόλη πολυπολιτισμική αλλά με άποψη βυζαντινή, αρβανίτικη, οθωμανική, εβραϊκή. Ένα παζλ πολιτισμών που άφησαν οι λαοί στα μεσαιωνικά Γιάννενα.

Αφού ολοκληρώσαμε την πολιτισμική μας διαδρομή με το Βυζαντινό Μουσείο είπαμε να κάνουμε λίγο ποδήλατο γύρω από τη λίμνη. Η σύζυγός μου δεν ακολούθησε, θέλησε να ανακαλύψει τις shoppingεπιλογές της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι το βράδυ που μου έδειξε τι αγόρασε από την Αβέρωφ με εξέπληξε και μου ανέπτυξε την ιστορία της αργυροχρυσοχοΐας στη πόλη. Υπάρχει και αντίστοιχο Μουσείο Αργυροτεχνίας για τους λάτρεις του είδους.

Την άλλη μέρα θελήσαμε να κάνουμε μια βόλτα στο σπήλαιο του Περάματος. Σταλακτίτες εκατοντάδων χιλιάδων ετών μαρτυρούν την ιστορία και την αξία της Γιαννιώτικης γης. Μετά ξεκινήσαμε για τον Μόλο ώστε να περάσουμε απέναντι, στο νησάκι. Τα Γιάννενα αγαπούν τον αθλητισμό και ειδικά την κωπηλασία. Ο σύλλογος κάνει προπονήσεις στα νερά της λίμνης και το απολαμβάνει. Αμέσως σκέφτηκα ότι αν προλάβουμε να πηγαίναμε την άλλη μέρα στον ποταμό Βοϊδομάτη για rafting, αλλά μπορεί ο καιρός να μας τα χαλάσει…

Έτσι βάλαμε πλώρη να δούμε το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, νομίζω ότι μ’ άρεσε αρκετά καλύτερα από της Τισσώ στη Βιέννη με τον Σβαρτζενέργκερ στην πόρτα. Άλλη μια έκπληξη ένιωσα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-«Θ.Παπαγιάννης». Εδώ μαθαίνεις για τα Γιάννενα σημαντικές λεπτομέρειες, όπως την παράδοση του άρτου, τα δημοφιλή επαγγέλματα των Γιαννιωτών και βεβαίως την ιδιοσυγκρασία του Ηπειρώτη.