Ξενοδοχείο Nantin

Διαβάστε το blog μας

Άριστη επιλογή!

Διαβάστε το blog μας

Τα Ιωάννινα υποψήφια για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Τα Ιωάννινα υποψήφια για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Κλείνοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, επεσήμανε: «Οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά όταν κοιτάνε στα μάτια τις προκλήσεις. Λέμε ‘ναι’ στην πρόκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.»

«Λέμε ‘ναι’ σε μια πόλη ανοιχτή και εξωστρεφή». Στη συνεδρίαση αυτή, ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία η «καταρχήν απόφαση υποβολής υποψηφιότητας για απόκτηση του τίτλου “Ιωάννινα-Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”».

Πιστεύοντας βαθιά πως τα Γιάννενα και ευρύτερα η Ήπειρος, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούνε πλήρως στα κριτήρια που θέτει η διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο Κύριος Μπέγκας κάλεσε όλους τους Γιαννιώτες, όλους τους φορείς της Ηπείρου, όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια . Μια προσπάθεια που αναλήφθηκε «ύστερα από ώριμη σκέψη και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των δυσκολιών του εγχειρήματος».

Όπως σημείωσε ο κ. Μπέγκας ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας απονέμεται μεν σε μία πόλη, αλλά μπορεί να συνοδευτεί με δράσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή «και τέτοια συνεργασία εμείς θα την επιδιώξουμε και με άλλους Δήμους της Ηπείρου». Έτσι ο πλήρης τίτλος της υποψηφιότητας θα είναι Ιωάννινα-Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 23 Οκτωβρίου 2015 και να βασίζεται σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες του εγχειρήματος και στον έντονο ανταγωνισμό πολλών ελληνικών πόλεων, υπογραμμίζοντας πως «ο Δήμος Ιωαννιτών θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, γιατί είναι μια διαδικασία από την οποία μπορούμε να κερδίσουμε πολύ σημαντικά οφέλη, όχι μόνο τα Γιάννενα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου». Επεσήμανε πως «ακόμη κι αν δεν υπάρξει η τελική κατάληξη που εμείς επιθυμούμε και θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, θα είναι κέρδος ακόμη και αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία της διεκδίκησης. Ο σχεδιασμός που γίνεται, η ιδέες που γεννιούνται, η κινητοποίηση και η σύμπραξη δημιουργικών δυνάμεων και της τοπικής κοινωνίας εν γένει, η φήμη που κερδίζουμε, η τόνωση του προφίλ της πόλης μέσω του πολιτισμού, είναι προς όφελος μας».

Αν πετύχει ο στόχος της ανάδειξη των Ιωαννίνων σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το όφελος είναι, αναμφισβήτητα, τεράστιο και σε αυτό αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, λαμβάνοντας υπόψη την καταγεγραμμένη εμπειρία προηγούμενων Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Έγινε αναφορά όχι μόνο στα οικονομικά οφέλη που σχετίζονται με την αναγνωσιμότητα που κερδίζει η πόλη, και η οποία αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του τουρισμού και της φήμης της, αλλά και στα πολιτιστικά αγαθά που δημιουργούνται και στα μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς , όπως είπε, «η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δρα ως καταλύτης για σταδιακή αλλαγή στην πόλη ή την ευρύτερη περιοχή της». Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, για τη διεκδίκηση του τίτλου, είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλουμε ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή και διεθνή απήχηση, το οποίο δεν θα περιορίζεται στην προσέλκυση επισκεπτών μόνο, αλλά θα απευθύνεται στους μόνιμους κατοίκους, τους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς.

Απαραίτητη λοιπόν θα είναι η συμμετοχή όλων των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων, καθώς και των ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες στην υλοποίηση της νέας πολιτιστικής στρατηγικής που όλοι μαζί θα χαράξουμε. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν, οι νέοι και οι καλλιτέχνες, μιας και αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν στο μέλλον αυτή τη στρατηγική και να επωφεληθούν από τα επιτεύγματά της. «Έχουμε όλες τις δυνατότητες να αγωνιστούμε για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να τον κερδίσουμε, παρά τις δυσκολίες», τόνισε ο Δήμαρχος και κατέληξε : «Η Ήπειρος με το αμόλευτο φυσικό της περιβάλλον, την συνεχή κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους ως τις μέρες μας, η Ήπειρος της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Άρτας, του Μετσόβου, των αναρίθμητων μεταβυζαντινών μνημείων. Η Ήπειρος των μεγάλων Δασκάλων του Ελληνικού Διαφωτισμού. Η Ήπειρος των αργυροχόων, των μαστόρων, των εμπόρων και των τραπεζιτών, που ευεργέτησαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων όπου έδρασαν. Η Ήπειρος της Πολυφωνίας και της Πεντατονίας, με την ολοζώντανη μουσικοχορευτική παράδοση. Η Ήπειρος : το σταυροδρόμι των πολιτισμών και ο κόμβος των εμπορικών οδών που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση. Η Ήπειρος : Πύλη εισόδου της Δύσης στην Ανατολή και στα Βαλκάνια, χάρη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Νέα Εγνατία οδό. Η Ήπειρος, λοιπόν θα γράψει το όνομά της πλάι στην υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης: Ιωάννινα – Ήπειρος θα είναι ο πλήρης τίτλος. Τα Γιάννενα, η πόλη του διαχρονικού πολιτισμού. Η πόλη με τις τρεις κουλτούρες, χριστιανών, εβραίων, μουσουλμάνων. Την καστροπολιτεία της, τη λίμνη της, το ακμαίο Πανεπιστήμιο με τη Σχολή Πλαστικών Τεχνών, την ΕΗΜ, τα 3 Ωδεία, τη Συμφωνική της ορχήστρα, τη Φιλαρμονική, τις αίθουσες εκδηλώσεων, τους δραστήριους συλλόγους και τη δυναμική παρουσία των παιδιών και των νέων. Για αυτά τα Γιάννενα θα αγωνιστούμε με όπλα καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις. Για μια πόλη εξωστρεφή ανοιχτή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ

Το ξενοδοχείο μας πιστοποιήθηκε με το σήμα «Ελληνικό Πρωινό» για το μοναδικό από άποψη επιλογών και γεύσεων πρωινό, βασισμένο κατά κύριο λόγο στην ελληνική μαγειρική παράδοση και τους καρπούς της ελληνικής γης.